Sinds het rookverbod in cafés van kracht werd, zijn er al 2.005 cafés gesloten. Dat zijn er ruim 40 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
De regering zal de cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bestuderen en belooft overleg met de sector.Het rookverbod werd van kracht op 30 juni. In een half jaar tijd zijn er 40 procent meer caféhouders ermee gestopt dan in dezelfde periode in het jaar daarvoor. Het gaat vooral om kleinere cafés, "die deel uitmaken van ons cultuurpatrimonium". De cijfers komen van het NSZ en staan vandaag in Het Laatste Nieuws.
Het NSZ noemt dat een drama en de organisatie vraagt maatregelen van de overheid. "We vragen zuurstofmaatregelen", zegt Christine Mattheeuws van de zelfstandigenorganisatie. "De overheid zou de installatie van een aparte rookkamer fiscaal aftrekbaar moeten maken."
"We vragen ook dat er voor één jaar een automatisch uitstel komt van de betaling van sociale bijdragen en van de RSZ-bijdragen. Want de inkomsten van de cafés zijn gedaald, maar hun bijdragen blijven hetzelfde. Op de langere termijn zou de btw ook voor dranken moeten worden verlaagd naar 6 procent." Het NSZ vraagt ook dat gemeenten de cafés makkelijker en goedkoper zouden toelaten om een terras open te houden.
Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) laat in een reactie op de cijfers weten dat hij de studie wil bekijken, om daarna met de sector aan tafel te gaan zitten voor overleg. "We kennen de eisen van de horeca al een tijdje, al zijn de jongste cijfers natuurlijk ook voor ons nieuw", klink het op het kabinet Financiën. Ook minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) wil de dialoog met de sector aangaan. "We hebben officieel nog geen vraag gekregen, maar als de vraag komt, dan kan het natuurlijk snel gaan", luidt het bij het kabinet De Coninck.